mecatxis en blog


Perdre el temps
febrer 16, 2008, 4:38 pm
Filed under: General

Ja fa algunes setmanes estava amb uns amics i vaig deixar anar una d’aquelles frases meves que cerquen la polèmica des del negativisme fatalista i que caracteritzen alguns dels posts d’aquest blog.
La que diu el títol: «Estem perdent el temps».

Va complir perfectament el seu objectiu polemista i van estar força estona demanant que els expliqués les meves raons per intentar desmuntar-les una per una. Malauradament la idea no estava prou elaborada i no vaig poder anar gaire més enllà del que alguns ja heu pogut llegir. Bàsicament, la desil·lusió de veure que aquell «món millor» que ens van dir de petits que podíem construir és impossible sense la deconstrucció (o esferificació?) del món actual en que vivim i a la qual gairebé ningú estem disposats.

Per tant, el que fem és «perdre el temps» a l’espera que algú convenci a la majoria de nosaltres que cal ser més pobres per poder ser tots iguals. Bé, convençuts ja en devem estar, però qui és el primer a demanar que, pel bé del món, li rebaixin el sou a ell i als seus companys? Com que no hi ha solució possible, el millor és fer desaparèixer el problema amb l’exterminació de l’espècie humana.

Curiosament l’endemà l’Horacio Altuna publicava aquesta vinyeta a El Periódico:

Perdre el temps

No se si es refereix exactament el mateix, però em va semblar una coincidència interessant.

Per un altra banda, el meu amic Avalot, present a la conversa em va enviar aquest correu al respecte.

Bé, estic en desacord en diversos punts:

Parlant de la creació de la vida: «Vist que hem buscat i rebuscat al cosmos i de moment no hem trobat res que s’hi assembli més enllà de la Terra, les condicions que s’han donat per aconseguir-ho no són gens fàcils »
És cert que va ser una carambola el que va crear la vida a la terra (segons molts científics), però el percentatge de cosmos que l’home ha pogut investigar és infinitèssim. És a dir, que no hem buscat i rebuscat tant com dius. Segons el meu punt de vista, hem visitat els entorns més propers i no hem trobat indicis de vida ni condicions d’habitabilitat per a la majoria d’espècies que poblen la terra (sobretot perquè no hi ha aigua). Això, és clar, no vol dir que no hi hagi altres models de vida que no sabem detectar o que en algun altre lloc de l’univers no hi hagi galàxies senceres plenes d’éssers vius

«les extincions d’espècies no ajuden a lligar un sistema en que unes espècies es necessiten a les altres per sobreviure»
Les extincions ajuden en el cas que l’espècie a extingir sigui un perill per a la resta d’espècies. Com el cas del virus de la pesta negra per exemple.

Bé. No em vull passar, que això tant llarg no ho llegirà ningú. Només un apunt. L’ésser humà és egoista per naturalesa. Els nens petits reclamen l’atenció sense parar esment quin efecte tenen sobre els seus soferts pares (encara me’n faig creus quan algú decideix tenir fills emprenyadors). I emprenyem als del voltant per cridar-ne l’atenció des del dia que naixem fins el dia que ens morim. Si no, a que treu cap aquest blog?

Anuncis

7 comentaris so far
Deixa un comentari

Va complir perfectament el seu objectiu polemista</<
És que tens un domini de les frases polèmiques…

la desil•lusió de veure que aquell «món millor» que ens van dir de petits que podíem construir és impossible sense la deconstrucció (o esferificació?) del món actual en que vivim i a la qual gairebé ningú estem disposats.

Cadascú ha de trobar el seu equilibri per conviure amb això. D’acord amb la teva manera de veure el món, actuar. El que no té sentit és sentir-se malament per no solucionar una cosa si no estàs disposat a fer l’esforç que comporta. En resum, aconseguir tenir la consciència tranquil•la .

L’ésser humà és egoista per naturalesa
En el fons som animals i ens domina l’instint de supervivència.
Però tb hi ha certa inèrcia social. Estem en l’era de l’individualisme i el consumisme, i això ens afecta a tots. “Vull que el món vaig millor,però és imprescindible que agafi un vol barat per anar-me de vacances a l’altra punta del món a consumir”

No sé…potser ens falta agafar perspectiva temporal . Total, és cert que d’aquí uns milions d’anys la Terra quedarà socarrimada i després el sol s’apagarà… Potser l’objectiu final és que l’espècie humana vagi perdent el temps per aquí juntament amb altres espècies fins que la cosa peti i la matèria es transformi…

(Ho sé…acabo de dir una collonada… Però encara no m‘he pres el meu cafè. No m’ho tingueu en compte…)

Comentari per Anna

L’ésser humà és egoista per naturalesa. Els nens petits reclamen l’atenció sense parar esment quin efecte tenen sobre els seus soferts pares

Segons aquest raonament, moltes altres espècies animals també són egoistes. Un exemple? Els pollets que piulen i piulen incansablement, per cridar l’atenció per sobre dels seus germans, i ser els escollits per rebre el menjar.

Jo més que egoisme, en diria instint de supervivència. Al menys si ens referim als nens, els adults són un altre món a discutir a part.

Comentari per Sachiel

Com a al·ludit havia de respondre, està clar 😛
Primer de tot als desacords d’en Mecatxis:
1- Estic d’acord amb tu en que queda molt per buscar i rebuscar a l’espai, em referia a que portem bastant temps buscant i escorcollant sense sort, no que haguem escorcollat molta extensió d’univers, això probablement no ho puguem aconseguir ni en el futur. És clar que el temps que portem fent-ho comparat amb l’edat de l’univers i el que queda també és infinitesimal. El fet és que d’acord amb la teoria de la informació, és més informació o és més notícia (picada d’ull aquí a l’Anna) allò que és menys probable que passi però que passa i de moment la relació -planetes habitats/total de planetes- és de moment, que sapiguem, prou petit com per ser valorat com un esdeveniment extraordinari, encara que tots plegats puguem estar farts (o no) de veure’ns les cares cada dia.
2- Sobre la pesta negra, a vegades un organisme destructor en un moment donat pot donar solucions en un futur. Moltes plantes de les que se n’extreuen drogues poden aportar solucions terapèutiques o deixar-te el sistema nerviós fet una braga.
Sobre la naturalesa egoista de l’home. Ja saps que sempre es pot trobar l’altre costat de les afirmacions i aquesta vegada tornaré a dir que estic en desacord. Estic d’acord amb el raonament d’en Sachiel respecte als nens petits i quant els adults. Però és més, les espècies poden haver sobreviscut sent egoistes o sent cooperatives. En el cas de les que són egoistes s’aplica “la llei de la selva” o “la llei del més fort” i les espècies que segueixen aquest mètode i no són “forts” ho tenen molt difícil per sobreviure. En canvi, les estructures cooperatives de varis individus, poden fer que individus individualment (valgui la redundància) “febles”, aconsegueixen ser forts treballant en equip i sobreviure. Formigues, abelles, agrupació en manades, bancs de peixos,… en són alguns exemples. Fins i tot alguna teoria de l’extinció dels dinosaures apuntava a un canvi de comportament més egoista d’aquests.
Què passa amb l’home? doncs que en determinades circumstàncies és egoista i en altres és cooperatiu, però no és egoista “per naturalesa”, però sí intenta sobreviure. En un món capitalista i consumista com en el que vivim, d’una banda interessa que la gent sigui egoista i ens ho venen així. No interessa que un amic deixi un disc de música o un llibre a un altre perquè es consumeix menys, interessa que la gent egoistament compri allò que vol per ell i només per ell, si algú també ho vol que s’ho compri també i consumeixi. Ens ho vendran així perquè interessa, però d’altra banda, una educació així es pot tornar en contra ja que els membres d’una empresa han de ser cooperatius perquè aquesta funcioni. Quan són egoistes en general l’empresa avançarà 2 passes i en tornarà una enrere per enveges i boicots entre companys, això es pot veure més quan les empreses són grans multinacionals.
Un altre exemple de sistema cooperatiu que s’ha desmarcat és el moviment del programari lliure i de GNU/Linux (picada d’ull aquí per en Mecatxis i en Sachiel), crec que d’això no en podem dir precisament egoisme (i aquí ho defineixo com a: em preocupo per mi i als demés que els bombin). O quan conduim i deixem que de tant en tant, s’incorpori un vehicle amb dificultats per accedir a un carril principal massa transitat. Un dia per tu i l’altre per mi funciona globalment molt millor que l’egoisme, en general si la gent pot aportar molt a l’altre sense renunciar massa d’un mateix es troben força voluntaris.
En un sistema consumista i capitalista passa el mateix, si els més febles volen sobreviure han de cooperar o plantar-se i canviar les regles del joc.
Quant a perdre el temps: cadascú ha de valorar a títol personal què és aprofitar el temps, què és dedicar el temps en allò que a cadascú el fa sentir realitzat o li agrada o el fa sentir bé, ser-ne conscient i posar-ho en pràctica que la vida és curta, siguis ric o pobre.
Quant a la resolució de problemes ja ho vaig comentar en un altre post però no n’has fet cas, no es tracta de resoldre’ls al mètode Bush: “Destruïm els boscos i així no hi haurà incendis” es tracta de resoldre un problema per evitar una situació indesitjada, no de provocar una altra situació indesitjada intentant resoldre’l.
Prou per avui que sinó em sortirà més llarg el comentari que el post.

Comentari per avalot

Un altre exemple de sistema cooperatiu que s’ha desmarcat és el moviment del programari lliure i de GNU/Linux (picada d’ull aquí per en Mecatxis i en Sachiel)

Ep! No s’hi val a fer la pilota, sr. Avalot, home! Això és trampa… 😛

Comentari per Anna

Uf! Quanta feina endarrerida 🙂

A veure. la meva estimada i desitjada Anna diu que: «El que no té sentit és sentir-se malament per no solucionar una cosa si no estàs disposat a fer l’esforç que comporta.»

El cas és que jo crec que el problema es troba en el comportament. Si em comporto com em (ens?) van dir que s’havia de comportar la gent, em sento idiota i la gent se n’aprofita. Tot i això provo de perseverar. Potser és que sóc idiota de veritat. Perquè jo, i la gent en general, no podem deixar de ser egoistes.

Comentari per mecatxis

El meu President Sachiel diu que: «Els pollets que piulen i piulen incansablement, per cridar l’atenció per sobre dels seus germans».

És cert, però quan es fan grans aprenen a volar tots sols i no demanen la paga setmanal als seus pares, ni demanen joguines que no necessiten pel mer fet que la te un company de cole. És a dir, amb l’únic objectiu de dir, egoístament, que ell també la te.

Comentari per mecatxis

Pel meu company de vida Avalot: Estic d’acord en general menys en coses com: «-planetes habitats/total de planetes- és de moment, que sapiguem, prou petit com per ser valorat com un esdeveniment extraordinari» que cal relativitzar moltíssim més, o «la vida és curta, siguis ric o pobre» perquè l’esperança de vida dels humans està entre les més altes del planeta, sobretot si parlem de regne animal.

I aquesta m’ha arribat a l’ànima (en el supòsit que existeixi l’ànima): «Quant a la resolució de problemes ja ho vaig comentar en un altre post però no n’has fet cas, no es tracta de resoldre’ls al mètode Bush». Lamento que t’hagis sentit ignorat. Però el mètode va una mica més enllà. Quan algú diu: «cremarem tots els boscos i així no hi hauran incendis forestals» el que pot estar buscant és precisament la reacció de l’auditori. La gent pensa «Aquest tio s’ha tornat boig, clar que volem boscos. I per demostrar-ho, extremarem les mesures de seguretat i els cuidarem més que mai». Potser pensar que Mr. Bush té tanta intel·ligència és anar una mica enllà, però no es pot mai menystenir l’adversari. És un dels mètodes que surten al libre:««Cambio. Formación y solución de los problemas humanos»

Comentari per mecatxis
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: