mecatxis en blog


Els fills d’en Hurin
gener 30, 2008, 7:16 pm
Filed under: Llibres

Títol: Els fills d’en Hurin

Títol Original: Children of Hurin

Autor: J.R.R. Tolkien

Traductora: Dolors Udina

Editorial: Columna

Resum: Turin, fill de Hurin, i la seva germana Níenor són perseguits pel fat amb que Morgoth ha condemnat a son pare.

Quan em van regalar el llibre vaig tenir la sensació que em sonava. No podia ser que l’hagués llegit perquè l’edició és del 2007  i no he llegit res de Tolkien des de fa temps.  Recordava vagament en Hurin de «El Silmaríl·lion». En llegir-lo, mica en mica anava tenint sensació de «déjà vu».  Finalment he agafat «El Silmaríl·lion» i he ratificat que hi ha la esmentada història de’n Hurin i la dels seus fills. A l’apèndix del llibre que ens ocupa, Cristopher Tolkien (fill de J.R.R.) explica que el llibre és la mateixa història que surt a «El Silmaríl·lion» i que l’ha ampliada amb altres coses que ha trobat de son pare.

Personalment, sempre  he trobat curiós la gent que publica coses després de mort. Sobretot quan fa molt temps que n’és, de mort. Em dona la sensació que els seus hereus (en aquest cas en Cristopher) volen treure més suc del treball del difunt.

El llibre és una història èpica, que te pes suficient per ser narrada separada del seu contenidor original.  «El Silmaríl·lion» és una obra densa apta només pels més freaks. «Els fills d’en Hurin» és una obra per a tots els públics, grans i petits (a partir de 14 anys aproximadament).


1 comentari so far
Deixa un comentari

De l’autor només n’he llegit “El Senyor dels Anells” i el “Hobbit”. Encara tinc aquí pendent, a la cua de la resta de llibres, “Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitjana”. Pel títol, un exemple encara més clar de com s’ha volgut exprimir qualsevol material que l’autor pogués crear. Va bé saber quines obres “assequibles” té, també, gràcies.

Comentari per avalot
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %sA %d bloguers els agrada això: