mecatxis en blog


Cercles amb el GIMP
Mai 19, 2007, 6:37 am
Filed under: Programari Lliure

Qui no ha provat mai de dibuixar una circumferència amb el GIMP? I Ho heu aconseguit? Fiu!

El fet és que el GIMP és un potentíssim programa de retoc fotogràfic i no un programa per dibuixar (per dibuixar us recomano Inkscape). Però, què passa si vull dibuixar sobre una fotografia?

Aquest és el problema que va tenir un company de feina i que va iniciar aquesta petita ‘investigació’.

A Internet podem trobar una pila de fòrums que expliquen que la manera més fàcil de fer una circumferència és fer una selecció circular, fer-ne una altra a dintre i restar-la de la primera. A continuació omplir la selecció en forma de rosquilla amb el color que vulguem. Jo ho he provat i sí, surt una circumferència.

No en vaig quedar conforme i vaig pensar que hi havia d’haver una altra solució. I així és! És diu ‘shape paths’ o camins amb forma.

Aquesta funció no està disponible per defecte, així que haurem de començar per instal·lar-la. Al menú ‘Ajuda‘, obrim el desplegable ‘The GIMP Online‘ i finalment seleccionem ‘Instal·la més connectors‘. Ens obrirà un lloc web on podem buscar aquest nou connector i baixar-lo.

Un cop baixat l’hem de col·locar a la carpeta ‘scripts’ de la nostra instal·lació del GIMP. En el meu cas:

/usr/share/gimp2.0/scripts/

camins284×338.png

Obrim el GIMP de nou o bé anem a ‘extensions’ -> ‘Scripts-fu’ -> ‘recarrega’. Llavors obrim la imatge que volem retocar o bé creem una imatge nova.

Si anem al menú ‘Script-Fu‘, tindrem un nova funció anomenada ‘Shape-Paths

 

 

 

 

 

 

 

novacapa242×259.pngAnem a veure com funciona. Abans de res, per no espatllar el dibuix que tenim, fem una capa nova. Això és: capes -> nova capa

 

 

 

 

 

 

 

capa-enllacada173×147.pngJo li he posat cercle com a nom (podeu triar-ne un de més descriptiu). La capa ha de tenir un fons transparent i ha de tenir una mida inferior o igual que la imatge original (aquest darrer punt no és important). Aquesta capa és la que utilitzarem per dibuixar el nostre cercle. Anem al menú de capes i bloquegem la capa que conté la imatge original perquè no se’ns modifiqui de moment.

 

Tornem a la capa ‘cercle’. Esteu preparats per dibuixar una rodona? Som-hi!

1 – Escollim l’eina ‘crea i edita camins’ icona-camins25×24.png

2 – Fem clic a qualsevol lloc de la imatge

3 – Anem al menú ‘Script-Fu’ -> ‘Shape Paths’ -> ‘Circle’

arguments-cercle315×221.png4 – Seleccionem els paràmetres del nostre cercle: nom del cercle, posició X del centre, posició Y del centre i radi.

 

 

 

 

 

estil-de-trassat315×224.png5 – Amb el camí fet, seleccionem ‘traça el camí’. Seleccionem l’amplada de la línia i fem clic a ‘Traça’.

 

 

 

 

 

 

 

6 – Ja tenim el nostre cercle! Seleccionem una eina qualsevol que no sigui la de crear camins i el camí desapareixerà. Però… ens ha quedat un cercle! Ara ja sabem què caram està mirant en Tux.

cara-tux-cercle.png

 

Només recordar-vos que tot plegat hagués estat molt més senzill amb Inkscape. Però bè. Si pels motius que siguin no en podeu disposar, el GIMP també us pot dibuixar un bon cercle!


Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %sA %d bloguers els agrada això: